Quantcast
Channel: Werkwacht » Ziekte en ontslag
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Ontslag na twee jaar ziekte

$
0
0

Voor ontslag na twee jaar ziekte is in een aantal gevallen geen ontslagvergunning meer nodig. In die gevallen toetst het UWV niet meer of de werkloosheid verwijtbaar is. Bij de beoordeling van de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) gaat het UWV onder meer na of jij en je werkgever zich voldoende hebben ingespannen voor re-integratie. Dit is de poortwachtertoets. Daarbij wordt ook bekeken of je werkgever beschikt over passende arbeid voor jou en of hij je die passende arbeid heeft aangeboden.

Poortwachtertoets: onvoldoende

Als uit de poortwachtertoets blijkt dat je werkgever zich onvoldoende voor jouw re-integratie heeft ingespannen, wordt de wettelijke verplichting om het loon tijdens ziekte door te betalen met maximaal een jaar verlengd. Deze periode van verplichte loondoorbetaling bij ziekte loopt gelijk op met de periode waarin het wettelijk opzegverbod tijdens ziekte geldt. Bij verlenging van de verplichting om loon door te betalen, wordt de termijn voor het wettelijk opzegverbod bij ziekte dus ook verlengd.

Poortwachtertoets: voldoende

Als het UWV bij de poortwachtertoets constateert dat je werkgever voldoende aan de re-integratie heeft gedaan, houdt de verplichting om het loon tijdens ziekte door te betalen na twee jaar op. Ook is het opzegverbod bij ziekte niet langer van toepassing.

Als uit de poortwachtertoets duidelijk blijkt dat:

  1. je volledig arbeidsongeschikt bent voor de overeengekomen werkzaamheden;
  2. je werkgever en jij voldoende re-integratie-inspanningen hebben verricht, maar zonder resultaat;
  3. jouw re-integratie in aangepaste of passende arbeid in het bedrijf binnen afzienbare termijn niet mogelijk is (ook niet via scholing);

kan de arbeidsrelatie met wederzijds goedvinden beëindigd worden. Als je het met je werkgever eens bent hierover, sluiten jullie daartoe een overeenkomst. In dat geval is een ontslagvergunning niet nodig. Dit voorkomt een onnodige ontslagprocedure bij UWV Werkbedrijf. Als je niet instemt met ontslag langs deze weg, dan is een procedure bij het UWV Werkbedrijf (of de kantonrechter) nog steeds noodzakelijk. Er is dan immers geen sprake van wederzijds goedvinden.

Als je na ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering aanvraagt, moet het UWV beoordelen of sprake is van verwijtbare werkloosheid. Het UWV zal die beoordeling achterwege laten als aan de drie bovengenoemde voorwaarden is voldaan. Je wordt dan niet verwijtbaar werkloos geacht. Als uit de poortwachtertoets blijkt dat je onvoldoende re-integratie-inspanningen hebt verricht, zal er wel sprake kunnen zijn van verwijtbare werkloosheid. In dat geval zal een sanctie op de WW-uitkering worden toegepast.

The post Ontslag na twee jaar ziekte appeared first on Werkwacht.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images



Latest Images